Sosyal Medya

Makale

Ä°ranÂ’la yeni baÅŸtan

Türkiye Ä°ran’la iyi iliÅŸkiler içinde olmak istiyor, bunda Ä°ranlıların en küçük bir kuÅŸkusu olamaz. Türkiye, mesela Demirel’in siyasi iktidar ve CumhurbaÅŸkanı olduÄŸu dönemde de bu hassasiyet içinde hareket etti, Ak Parti iktidarları da belki bir miktar Ä°slam unsurunu da dikkate alarak bunu yaptı. 

Hatta Türkiye, Batı’nın rezervlerine raÄŸmen bu iliÅŸkiyi sürdürmenin bedelini ödemiÅŸ bir ülke. Nitekim, Batı’dan ve Batı’nın içerdeki lobilerinden gelen “Eksen kayması” suçlaması da önemli ölçüde Türkiye’nin Ä°ran’a yönelik “kollama”sının sonucu.

Üstelik Türkiye bunu, nükleer çalışmalar konusunda baÅŸkaları -ki onların içine Amerika’dan Ä°srail’e, AB’ye bütün Batı dünyası giriyor- ambargo yoluyla Ä°ran üzerine çullanırken yaptı.

Bir ÅŸey daha: Türkiye, Birinci Dünya Savaşından 100 yıl sonra bölgenin yeniden tanziminde, Türkiye, Mısır, Ä°ran, Pakistan, Suudi Arabistan gibi Ä°slam ülkelerinin birbiriyle iliÅŸkisinin saÄŸlıklı hale gelmesini çok önemsediÄŸi için bunu yaptı.

Üstelik Türkiye, Ä°slam coÄŸrafyasının bu yeniden ÅŸekillenmesinin, bölgeyi kendi çıkarları istikametinde dizayn edegelen küresel güç odaklarının, ayağına basmak anlamına geleceÄŸini, dolayısıyla riskli bir alana girdiÄŸini bilerek bunu yaptı.

Åžunu da söyleyelim:

Türkiye, bölgede özellikle Ak Parti yönetiminde biraz da islami zeminden geliÅŸi sebebiyle,  Batı’nın taÅŸeronu niteliÄŸinde bir misyon üstlenseydi, kolonyalist odaklar için bulunmaz bir partner olabilirdi. Nitekim ABD’nin, Büyük OrtadoÄŸu Projesinde Ak Parti hükümetinin eÅŸ baÅŸkanlığına hayati önem atfettiÄŸi tahmin edilebilir. Ancak ben, Ak Parti Hükümetlerinin böyle bir misyon içinde rol almasının bile, bu projenin yanlışlarına mani olma niyetiyle baÄŸlantılı olduÄŸunu düÅŸünmüÅŸümdür. 

Nitekim, önce 1 Mart tezkeresinin reddi ile baÅŸlayan süreç, Türkiye-Ak Parti politikaları ile küresel odakların stratejilerinin karşı karşıya gelmesine yol açtı.

Ä°ran konusu da o çerçeve içindedir.

Ancak, geliÅŸmeler, Ä°ran’ın, Suriye konusu baÅŸta olmak üzere, baÅŸka bir hesabın içinde olduÄŸu gerçeÄŸini gözler önüne serdi.

Ve iÅŸ sonunda CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın Ä°ran’ı küresel kamuoyu önünde, “Yayılmacı, ayrımcı politikalar izleme” suçlamasına kadar uzandı. Ardından da, Yemen gündemi ile baÄŸlantılı olarak yine kamuoyu önünde, “Ä°ran’ın bölgedeki geliÅŸmeleri domine ettiÄŸi” tespitine geldi. Bu tespitin Batı kamuoyunda kuÅŸkusuz bir karşılığı vardır, çünkü bölgede artan Ä°ran nüfuzu, ayrı bir denge ya da dengesizlik anlamına gelir. Ama ben CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın bu tespitlerinin, Batı’dan çok Ä°slam dünyasını etkileyecek  ahlaki bir mahiyet taşıdığını düÅŸünüyorum.

Açık ki ortada, mezhebi renkler taşıyan ve toprak geniÅŸlemesini hedefleyen bir Fars milliyetçiliÄŸi tırmanışı var.

Türkiye, asla sünnicilik yapmadı. Bunu insaflı olan da, reel politik deÄŸerlendirmeler yapan da görür.

Ancak Türkiye, mesela Suriye’de bir azınlık mezhebi üzerinden cinayetler iÅŸlenmesi karşısında tavır geliÅŸtirdiÄŸinde ya da Ä°ran mesela Irak’ta milislerle askeri operasyona kalktığında “N’oluyor orada, Åžiicilik mi oynanıyor?” dediÄŸinde “Sünni tavır”la suçlanacaksa, bunda bir samimiyet olmadığı da açıktır.

Ä°lginç bir durum, Suriye’de özellikle Amerika’nın lalü ebkem hale gelmesi, Irak’ta Maliki’yi desteklemekten baÅŸlayıp, güya DEAÅž’la mücadele adına Ä°ran operasyonlarına göz yumulması ile ortaya çıktı.

Acaba Arap Baharı ile Ä°slam’ın daha çok Sünni, ama sistemleÅŸme amacı taşıyan Sünni damarının yükseliÅŸini gören Batı dünyası, Ä°ran-Åžii damara dengeleyici bir misyon mu yüklemiÅŸ, Ä°ran da buradan yola çıkarak, kısa günün karını mı elde etmeye soyunmuÅŸtu?

Ä°ÅŸte ErdoÄŸan ve Türkiye “Ne oluyoruz?” sorusunu bunun için sormaktaydı.

Ä°ran Ä°slam Devrimi (!) Humeyni tarafından dile getirildiÄŸi ısrarla ifade edilen “Mezheplerin yakınlaÅŸması” safhasını aÅŸmış, sömürgeci güçlerin “Bölgede geniÅŸleyebilirsiniz” yemine tav mı olmuÅŸtu?

Dünkü görüÅŸmelerde bütün bunların belli bir nezaket çerçevesi içinde konuÅŸulduÄŸunu sanıyorum. Ä°ran Türkiye’yi anlamazsa bütün bölge kaybeder.

haber.star.com

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.